Wat kan ik leren van een bioboer?

Wat kan ik leren van een bioboer?

Onze land- en tuinbouw wordt steeds meer uitgedaagd om te verduurzamen. Sommigen stellen zelfs dat gangbare landbouw naar bio toe groeit. Kunnen we iets leren van bioboeren die al geruime tijd werken zonder kunstmest en met minder gewasbescherming? Zijn er biologische teeltpraktijken die ook interessant en toepasbaar kunnen zijn voor een gangbaar land- en tuinbouwbedrijf?

We vragen het aan adviseur Lieven Delanote (Inagro). Als onderzoeker stond hij aan de wieg van de afdeling biologische productie van Inagro, maar op vandaag is hij vooral actief als adviseur biologische landbouw. Zo komt hij dagelijks in contact met gangbare boeren die zoeken naar manieren om te verduurzamen. Lieven is in bijberoep ook zelf actief als landbouwer.

Vanuit dat gezond boerenverstand neemt hij ons mee doorheen een reeks technieken die al langer toegepast worden in bio, zoals niet-kerende grondbewerking en mechanische onkruidbestrijding. Hoe kan je als gangbare landbouwer deze technieken inpassen in je bedrijfsvoering zonder een volledige omschakeling te maken naar bio? Hoe begin je ermee, hoe houd je ze vol, en wat zijn voor- en nadelen op langere termijn?

Praktisch

Deze vorming gaat door op 13 december van 20-22u in 't Jonckholt, Hoelbeekstraat 83, 3746 Bilzen. Inschrijven is verplicht en kan via eveline.driesen@biozoektboer.be of 016 28 60 57.