Terugblik bezoek 'Vin de Liège'

Terugblik bezoek 'Vin de Liège'

Het idee om in de Luikse regio aan wijnbouw kwam oorspronkelijk van vzw La Bourrache, een onderneming die bezighoudt met sociale economie en werkzoekenden opleidt op het gebied van biologische tuinbouw en ecologisch onderhoud van parken en tuinen. De flanken van de Luikse Citadel en de terreinen gelegen in de Maasvallei vormden in een ver verleden immers al het decor voor één van de eerste wijnbouwregio’s in België. Om het wijndomein van de grond te krijgen liet de vzw zich omringen door verschillende adviseurs: wijnbouwers, boomkwekers en consultants uit zowel België, Duitsland en Frankrijk. Deze experten bogen zich over de technische en economische haalbaarheid van het project. De haalbaarheidsstudie werd in 2009 afgerond en beoordeelde het project positief, waarop de statuten van de onderneming werden opgesteld en een eerste oproep om coöperant te worden werd gelanceerd. Deze maakte het mogelijk om een startkapitaal te verzamelen en in december 2010 de coöperatieve met sociaal oogmerk Vin de Liège op te richten.

Rassenkeuze en aanplant

Op het domein krijgen we een rondleiding van Romain Bévillard, een Parijzenaar die zich in 2010 in Luik vestigde. Romain is oenoloog van opleiding en tegenwoordig is hij verantwoordelijk voor de druiventeelt en de vinificatie van Vin de Liège. Romain: ‘Dat er biologisch geproduceerd zou worden stond al in de prille beginfase van het project vast. De vraag was vooral of we dit met klassieke of resistente hybriderassen (PIWI’s) zouden doen. Een uitgebreide zoektocht leidde naar het wijnbouwinstituut van Freiburg, waar we verschillende wijnen op basis van PIWI’s degusteerden. Deze verrasten ons op een erg positieve manier en maakte dat we de knoop konden doorhakken: PIWI’s zouden het worden! In 2009 startten we met de eerste aanplant en momenteel beschikken we over 3,5 ha Johanniter, 2 ha Cabernet Cortis, 2 ha Muscaris, 2 ha Pinotin, 2 ha Souvignier Gris en 1 ha Solaris, allemaal variëteiten ontwikkeld in Freiburg. We kozen in de meeste gevallen voor een SO4-onderstam, enkel op de meest kalkrijke bodems kozen we voor de 1103-onderstam. Momenteel zitten we aan een opbrengst van 30-50 hl/ha. Van deze 6 cépages maken we 5 stille witte wijnen, 1 rosé en 2 rode wijnen alsook 2 mousserende wijnen. Onze zoektocht naar nieuwe kennis stopt nooit. Zo plantten we recent een proefperceeltje aan met nieuwe Italiaanse hybriderassen, die in tegenstelling tot de Duitse PIWI’s beschikken over een dubbel resistentiegen. Hun resistentie tegen schimmels zal dus minder snel doorbroken worden dan die van de eerste generatie hybrides. Ook de kennisopbouw rond de vinificatie van deze hybrides is een proces van lange adem: we zijn gebonden aan de seizoenen en hebben elk jaar immers maar één oogst en dus maar één kans om iets nieuws te proberen’.

De wijnkelder

De cuverie bevond zich eerst in een hangar, maar in 2014 startte de coöperatieve met de bouw van een eigen wijnkelder. Het gebouw werd ontworpen door architect Jean-Marc Schepers en kreeg een houten design, dat een perfecte harmonie vormt met het omringende landschap dankzij onder meer het magnifieke groendak. Maar ook over de technische vereisten werd goed nagedacht. Romain: ‘De kelder bevindt zich ondergronds, wat maakt dat we volgens de zwaartekracht kunnen werken. De druiven komen na de oogst binnen via de grote poort op het gelijkvloers, deze bevindt zich vlak boven onze pneumatische pers in de kelderruimte, via een gat in de vloer kunnen we deze makkelijk vullen. Dankzij z’n ondergrondse ligging beschikt de cuverie over een natuurlijke koeling en een perfecte bewaartemperatuur. Op vlak van vinificatie doen we alles zelf, met uitzonderging van dégorgement en tirage van de mousserende wijnen. We bouwden zelfs ons eigen labo, waar we onder andere spectrofotometrische en enzymatische analyses doen voor het meten van zuren, sulfieten, pH, alcoholgehalte, kleur, enzovoort. Intussen voeren we ook al analyses uit voor wijnbouwers uit de buurt. Dat is nu net het mooie aan de groei van de sector: er is veel meer samenwerking mogelijk dan vroeger.

Afzet

‘De afzet van onze wijnen loopt voor een groot deel via onze 200 coöperanten. Daarnaast verkopen we natuurlijk ook via onze eigen winkel op het domein die geopend is op woensdag-, vrijdag- en zaterdagnamiddag. Bovendien wordt het gamma van Vin de Liège ook aangeboden via verschillende biowinkels en wijnhandelaars in het Luikse. Naast deze regio werken we ook samen met telkens één wijnhandelaar is de overige Waalse provincies en één Vlaamse wijnhandelaar in Antwerpen. Onze wijnen worden verkocht aan gemiddeld €17/fles’ besluit Romain.