Seminarie op Agriflanders: Bio, een keuze voor de toekomst

Seminarie op Agriflanders: Bio, een keuze voor de toekomst

De vraag naar biologische producten neemt al jaren toe. Ondanks dat dit nu onder druk staat door de huidige koopkrachtdaling zullen er op lange termijn toch steeds kansen blijven voor duurzame producten met een toegevoegde waarde.

 

Tijdens deze voordracht brengen we de een stand van zaken en de evolutie van bioconsumptie en -productie. Aansluitend luisteren we naar de inspirerende verhalen van 2 waardegedreven ketenpartners uit de akkerbouw en melkveehouderij, die rechtstreeks leidden tot meer bio in winkel én veld.

 

Brouwerij 3 Fonteinen uit Beersel lanceerde een Pajots granennetwerk met als doel 100% lokaal geteelde, biologische granen om in haar lambik te verwerken. Via een langetermijnsamenwerking met eerlijke prijzen en risicospreiding stimuleerde men graanboeren om om te schakelen naar bio. Het project begon met bio- en niet-biograantelers maar sinds 2020 zijn alle granen biologisch.

 

Biomilk.be en Delhaize voeren sinds 2018 een stevige samenwerking. De zuivelproducten van het huismerk Delhaize die het biomilk.be-label dragen worden exclusief gemaakt met melk die afkomstig is van de coöperatie. Deze samenwerking staat garant voor een eerlijke prijs aan de boer en betaalbare biologische zuivel voor de consument.

 

Tot slot reiken we voor de 3e maal de thesisprijs biologische en agro-ecologische landbouw uit. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door het Vlaams BioKennisNetwerk aan studenten die afstudeerden als master of professionele bachelor aan een Vlaamse onderwijsinstelling. 

 

Om af te sluiten organiseren we een netwerkreceptie aan de beursstand (nr. 4511) van BioForum. Van harte welkom om samen met ons het bio-glas te heffen op 2023!

 

Inschrijven

Deelnemen is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht. Dit kan via deze link. Meer info via info@biozoektboer.be.

 

Organisatoren

Dit seminarie is een organisatie van Bio zoekt Boer en Bio zoekt keten, gezamenlijke projecten van BioForum, Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat, met financiële steun van de Vlaamse Overheid.