Seminarie Groeikansen in bio

Seminarie Groeikansen in bio

Op 12 januari organiseerden Bio zoekt Boer en Bio zoekt Keten op Agriflanders een seminarie over de groeikansen in de biologische sector. De aanleiding is een toenemende interesse in bioproducten vanuit de marktspelers en consumenten.
 

Ondanks een stijgend aantal omschakelaars blijven er tekorten voor diverse producten. Dit werd duidelijk uit de toelichting van de diverse sprekers. Luc Van Belleghem (VLAM) stelde voorlopige groeicijfers van 20% voor in 2016. Groenten, fruit, aardappelen en eieren vormen de meest populaire producten. Ook brood en zuivel doen het goed.

 
Anaïs Pauwels (Delhaize) kon dit bevestigen en gaf aan dat ze in de toekomst het gamma aan bioproducten verder zullen uitbreiden. Regelmatig ondervinden ze echter dat de beschikbaarheid van bepaalde producten beperkt is. Extra producenten en verwerkers in Vlaanderen zijn dus welkom voor een aantal productcategorieën. Bart Naeyaert, gedeputeerde voor landbouw in West-Vlaanderen, vertelde hoe zij werken aan de stimulatie van omschakeling om aan de lokale marktvraag te voldoen.
 
Guy Hex (Capra) gaf duidelijk aan dat er een structureel tekort is aan biologische geitenmelk. Op dit moment wordt er zeer veel melk aangekocht uit Nederland omdat er in België niet voldoende beschikbaar is. Hier liggen dus nog kansen, mede door de goede en stabiele marktprijs voor biogeitenmelk.
 
Karel Belmans (BFV) ziet vooral nog kansen in bijkomende biologische productie van peren voor de exportmarkt, lang bewaarbare appels (beperkt) en industriefruit. Een geleidelijke groei van het areaal is wenselijk, maar schokeffecten moeten vermeden worden.
 
Luc Rooryck (Lutosa) is zoekende naar bijkomende telers van bioaardappelen voor friet en vlokken. Hij wil daarbij ook initiatief nemen om meer  plaag-resistente rassen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld Carolus, zodoende meer continuïteit en bedrijfszekerheid te garanderen.
 
Wie vragen heeft over de marktkansen voor bio kan terecht bij Paul Verbeke van Bio zoekt Keten. Wie meer informatie wilt over omschakeling naar biologische productie kan terecht bij Sander Van Haver van Bio zoekt Boer.
 
Bekijk ook de foto's: