2/07 Inspiratietour: Biologisch industriefruit telen

2/07 Inspiratietour: Biologisch industriefruit telen

Er is in België een duidelijke vraag naar biologisch pitfruit voor verwerking tot sappen, moezen, siropen … Deze vraag omvat meerdere honderden tonnen, maar moet goed afgestemd worden tussen afnemers en leveranciers. De kwaliteitseisen zijn verschillend en afhankelijk van de verwerkingswijze. Buiten Vlaanderen is er al meer ervaring met de teelt van industriefruit.

We bezoeken 2 specialisten met ervaringen in rassenkeuze en plantsystemen.

Marc Lateur is onderzoeker voor het proefcentrum CRA-W in Gembloux, waar er heel wat onderzoek gebeurt naar de veredeling van oude en nieuwe resistente variëteiten. Deze variëteiten worden verkocht onder het label FGR-label GBLX ®. Hij vertelt er ons wat meer over de geschiktheid van bepaalde resistente rassen voor industriële verwerking en leidt ons rond in de proeftuin. 

Josef Jacoby kweekt biologische fruitbomen en specialiseerde zich in de opkweek van resistente variëteiten van tafel- en industriefruit. Hij heeft eveneens een aanbod aan robuuste oude variëteiten en bomen voor de productie van cider-appel. 
Gerjan Brouwer (Delphy – expert biologische fruitteelt) schreef voor Bio zoekt Boer reeds een brochure rond dit onderwerp en zal de tour begeleiden.

 

>> Schrijf je nu in