Een nieuw seizoen met biozaden?

Een nieuw seizoen met biozaden?

Veel telers van biogroenten in de openlucht zijn al een heel eind gevorderd met het plannen van de nieuwe teelten. Misschien hebben ze ook zaden aangekocht. Toch willen we even de aandacht vestigen op de stijgende interesse van zowel biotelers als zaadveredelaars voor biologische zaden. Op de website: www.organicxseeds.be vind je welke biologische zaden er beschikbaar zijn in België. Maar er is meer beschikbaar dan wat op de website aangemeld is. Vraag dus aan je vaste toeleverancier wat hij in biologische versie ter beschikking heeft. Vooral de thuisverkopers kunnen heel wat interessante selecties van zaadvaste variëteiten gebruiken. De grotere bedrijven, die meer op zoek zijn naar uniformiteit, werken misschien beter met F1-hybriden. Ook hier zijn heel wat biologische variëteiten beschikbaar.

Bio-beurs in Zwolle

Wie de Bio-Beurs in Zwolle heeft bezocht, kon opnieuw zien dat de grote, maar ook de kleinere zaadhuizen heel wat bionieuwigheden in de aanbieding hebben voor dit seizoen. Ben je nog niet gewoon om te werken met biologische zaden, dan leg je het best eens een proef aan om te zien of een bepaald ras met biozaad goed werkt op je bedrijf. Zo kunnen we stelselmatig de stap zetten naar een groter gebruik van biologisch zaaizaad.

En Europa?

Ook Europa wil dat het gebruik van biologische zaaizaad toeneemt. Gelukkig hebben ze de deadline van 2020 verlaten en plannen ze nu eerst een onderzoek naar het gebruik en de vele ontheffingen die bevoegde overheden geven.

Waarom biologische rassen?

Vaak vragen telers zich af waarom ze voor biologische rassen zouden kiezen. Het antwoord is dat er bij de ontwikkeling van biologische rassen bekeken wordt of het ras goed kan scoren onder biologische teeltomstandigheden. Vaak wordt ook extra aandacht besteed aan de smaakkwaliteit en zorgen de veredelaars ervoor dat de gebruikte veredelingstechnieken matchen met het biologisch gedachtegoed. Dat zijn goede redenen om voor biologisch zaaizaad te opteren.