Bio-Planet legt lokaal zero waste varkensvlees in de rekken

Bio-Planet legt lokaal zero waste varkensvlees in de rekken

Bio-Planet bindt de strijd aan met voedselverspilling. Sinds kort biedt de keten varkensvlees aan uit een wat het zelf noemt zero-waste-kweekproces. Steeds meer bewuste consumenten willen volgens de biosupermarkt biologisch vlees eten dat bovendien ook lokaal gekweekt werd. Om dat te kunnen aanbieden, ging Bio-Planet een vernieuwende samenwerking aan met varkenshouder Davy Bovyn uit Zonnebeke. Zijn varkenskwekerij is een gesloten bedrijf. Dat betekent dat hij de moederdieren zelf houdt en de biggen ter plaatse opkweekt.

Het voeder dat de varkens krijgen, maakt Bovyn zelf. Het is een mengeling van eigen biologische granen en bio-reststromen uit de productieprocessen van Bio-Planet-leveranciers van bijvoorbeeld brood, kaas en plantaardige dranken. Door de reststromen opnieuw in te zetten, wordt voedselverspilling tegengegaan. Zo wil Bio-Planet bijdragen aan het verder verduurzamen van de biovleesmarkt. Ook de varkenshouder zegt voortdurend op zoek te zijn naar manieren om de ecologische voetafdruk van zijn bedrijf zo klein mogelijk te houden.

De varkens hebben veel ruimte op de boerderij en krijgen meermaals per dag te eten. Dat zorgt ervoor dat ze zeer levendig en beweeglijk zijn. “De varkens hebben drie keer zoveel ruimte als op een gewone kwekerij”, legt Davy Bovyn uit. “Ze worden ook zes weken ouder.” Tijdens het vervoer wordt het de dieren zo comfortabel mogelijk gemaakt. Er gaan maximum 30 dieren op transport. Ze leggen ook een kort traject af van niet meer dan 26 kilometer en er zijn geen tussenstops, wat minder stress betekent voor de dieren. Dit alles heeft een positieve invloed op de kwaliteit van het vlees.

Bron: VILT
Beeld: Colruyt Group