Bezoek vruchtgroentenbedrijf Vitaetom

Bezoek vruchtgroentenbedrijf Vitaetom

Kersvers omgeschakelde biotelers Koen en Walter telen voor het 1ste jaar biologische vruchtgroenten in verwarmde kas. Op 28 juli stellen ze hun bedrijf open!

Vitaetom… een bedrijf met heel wat ervaring door de generaties heen. Het bedrijf werd in de jaren ’50 opgestart door de grootvader van Koen met grondteelt aardbeien. Ondertussen staptte Walter, de vader van Koen, mee in het bedrijf en in ‘89 werd de switch gemaakt naar substraatteelt tomaat. In ’99 vervoegde Koen het team. Eind vorig jaar durfden Walter en Koen de stap te wagen en werd het bedrijf omgeschakeld naar biologische teelt. Ze stonden voor de keuze, ofwel investeren, vernieuwen en uitbreiden om verder de gangbare markt te bedienen; ofwel een andere piste bewandelen. Vitaetom is van mening dat groter en groter worden, massaproductie en dumpingsmarkt niet de juiste toekomstrichting is. Bijkomend zou de extra investering niet min geweest zijn. Smaak en respect voor het kwalitatief product is ook zeker belangrijk. De overtuiging naar bio is duidelijk aanwezig! Gedurende al die jaren gebeurt de afzet trouw via veiling Bel’Orta, en deze samenwerking wordt ook met de bioteelt verder gezet.

Het bedrijf telt 2 ha kas, verwarmd met WKK. Tijdens de rondgang zal de teelt van pruimtomaat, courgette, komkommer en blokpaprika te zien zijn. Het bedrijf stelde zich al onmiddellijk open om samen met PCG een bemestingsproef bij hen aan te leggen met verschillende soorten basisbemesting (groencompost, champost, wormencompost, …). Tijdens de rondgang kunnen jullie ondertussen de tussentijdse resultaten meepikken.

Zeker de moeite waard dus!

Waar: Vitaetom - Walter en Koen Van Hauteghem - Krijgsbaan 151, 2070 Zwijndrecht

Wanneer: Vrijdag 28 juli 2017 van 16 tot 18u           

Benieuwd om een kijkje te nemen? Het bezoek is gericht naar telers en sectorgerelateerden.

Praktisch: Inschrijven verplicht vóór 26 juli 2017 via justine@pcgroenteteelt.be