Bekroonde innovaties in de biolandbouw

Bekroonde innovaties in de biolandbouw

Ketenafstemming, geëxpandeerde gras-klaver, een dijkstal. Dat waren de thema’s van de bedrijven die genomineerd werden voor de jaarlijkse Ekoland Innovatieprijs, die uitgereikt wordt tijdens de Bio-Beurs in Zwolle.

Eerste prijs: varkensbedrijf Ekovar

Dit jaar ging de eerste prijs naar het varkensbedrijf Ekovar, dat onlangs een dijkstal bouwde voor het afmesten van enkele duizenden varkens op jaarbasis. Ze fokken eigen biggen maar kopen ook biggen aan. De dieren worden in grote groepen gehouden voor de afmest. De stallen werden gebouwd in een cirkel rond de bestaande stallen, met daaromheen een dijk die het hele bedrijf onttrekt aan het zicht van de omgeving. Doordat er in de ruime stallen ook een apart weegsysteem is, kan er heel nauwkeurig op gewicht afgeleverd worden.

Tweede prijs: pluimveebedrijf familie Slingenbergh

De tweede prijs ging naar het biologische pluimveebedrijf van de familie Slingenbergh. Hun zoektocht naar vernieuwing in de voeding leidde tot het gebruik van gras-klaver. Door de gras-klaver te drogen en onder hoge druk te plaatsen komen de aanwezige eiwitten vrij. Doordat de cellen expanderen, kunnen de kippen de eiwitten beter opnemen en soja in het voeder wordt zo goed als overbodig.

Derde prijs: Bio Brass

De derde prijs ging naar het bedrijf Bio Brass uit Zeewolde. Zo’n vier bedrijven werken samen en beschouwen hun gronden als één geheel. Hierdoor kunnen ze de vruchtrotatie goed opzetten, met telkens voldoende oppervlakte voor iedere teelt. Het is een interessante samenwerking, waarbij elke teler zich specialiseert in enkele teelten. Omdat ze ook heel nauw samenwerken met de afnemers, kan iedereen rekening houden met de realiteit van het gebeuren. Door de keuze van de rassen, de oogstplanning, de diversiteit van het aanbod blijven de afnemers geïnteresseerd in het bedrijf als toeleverancier. Zo slagen ze erin in om met een behoorlijk lage kostprijs toch continu veel diversiteit aan te leveren.