Bedrijfsbezoeken biologische akkerbouw - 8 juni

Bedrijfsbezoeken biologische akkerbouw - 8 juni

Omschakelen naar bio gaat gepaard met het zoeken naar nieuwe afzetkanalen. Vaak ga je als bio-akkerbouwer een ruimere teeltrotatie aanhouden dan je in het gangbaar gewoon bent. Het telen van voedergewassen voor bioveevoeders kan een interessante aanvulling zijn op intensievere teelten zoals groenten.

Daarom bezoeken we Prodabio, een biologische veevoederfirma gelegen in Awans, net achter Tongeren. Het zusterbedrijf van Molens De Dobbeleer produceert er biologische kippen- en varkensvoeders. 30% van de grondstoffen moet volgens de Waalse biowetgeving afkomstig zijn uit een straal van 300 km rond Namen en wordt bijgevolg lokaal gesourced.

Aansluitend bezoeken we het biologisch akkerbouwbedrijf Le Maire Bio. Pierre en zijn zoon Olivier telen al decennialang op de Haspengouwse leem in Verlaine. Sinds 2000 doen ze dat ook biologisch met teelten zoals aardappelen, uien,  (gekleurde) wortelen, pastinaak, knolselderij, knolpeterselie. Uiteraard zitten er ook extensievere (voeder)teelten in de rotatie, waarvan een gedeelte bestemd is voor Prodabio.

Programma

10.00 Bezoek Prodabio (Rue Victor Heptia 43, 4340 Awans)

12.00 Broodjeslunch                          

13.30 Bezoek Le Maire Bio (Rue de Huy 145, 4537 Verlaine)

16.00 Einde

Inschrijven

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht vóór 3 juni. Dit kan via (016) 28 60 57, eveline.driesen@biozoektboer.be of via deze link. Het aantal deelnemers is beperkt.

We organiseren voor beide bezoeken een carpool. Gelieve duidelijk mee te delen bij inschrijving als je hier aan wenst deel te nemen.

Organisatoren

Deze activiteit is een organisatie binnen de projecten ‘Bio zoekt Boer: een gezamenlijk initiatief van Boerenbond, BioForum en Algemeen Boerensyndicaat met de financiële steun van de Vlaamse Overheid’ en ‘SymBIOse’.