Bedrijfsbezoek weidemanagement en ruwvoerproductie

Bedrijfsbezoek weidemanagement en ruwvoerproductie

Ben je melkveehouder en wil je de piste verkennen om af te stappen van het gebruik van kunstmest? Wil je meer voer uit de weide halen en zoek je inspiratie voor een goed beweidingsyteem? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar hoe je ruwvoeders teelt zonder de inzet van herbiciden? Dan ben je welkom op dit bedrijfsbezoek bij twee ervaren melkveehouders.

 

We bekijken hun aanpak van weidemanagement en ruwvoederproductie en hoe ze daarmee tot een goed rantsoen komen. Er is bijzonder veel aandacht voor een koolstofrijke bodem en bedrijfseigen eiwitproductie door de stikstofbindende vlinderbloemigen. We krijgen er meer te horen over hoe ze een goede balans vinden tussen de productie op het land en bij de koe, en hoe zich dat vertaalt in een rendabele melkveehouderij.

Over de boer

Johan en Isabel Boussemaere werken al volgens de principes van bioproductie sinds 2017.

  • 130 Holstein melkkoeien, goed voor een productie van 8800 liter melk.
  • 100 ha land
  • Teelt van gras-klaver-kruiden, mäis, voederbieten en granen in combi met veldbonen en erwten
  • Weidesysteem met dagelijks omweiden op 33ha huiskavel in 22 percelen
  • Opstart kaasmakerij in 2021

> Het volledige verhaal van Johan en Isabel las je eerder al in Boer & Tuinder. Je kan het hier opnieuw raadplegen. 

Programma en focus

Deze bedrijfsrondleiding gaat door op 2 juli, start om 13u en eindigt om 16u. Naast een rondleiding door de bedrijfsleider, geeft Pieter van Rumst (Obs'herbe) extra toelichting over het beweidingssysteem.

Info en inschrijven

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan via deze link. Voor verdere vragen kan je terecht bij sander.van.haver@boerenbond.be