Bedrijfsbezoek grasklaver gebaseerd rantsoen

Bedrijfsbezoek grasklaver gebaseerd rantsoen

Ben je melkveehouder en wil je de piste verkennen om meer voer uit de weide te halen? Denk je aan de overstap van een maïsgebaseerd rantsoen richting een grasgebaseerd rantsoen, waarbij granen en maïs aanvullend zijn? Heb je misschien vragen over de meerwaarde van klavers en kruiden in het tijdelijk en permanent grasland? Dan ben je welkom op dit bedrijfsbezoek.

 

Bij 'De Witte Liereman' is het rantsoen voornamelijk gebaseerd op gras met klavers en kruiden. Om het evenwicht te bewaren worden er ook granen en méteil geteeld. Dit jaar is er ook een perceel met de mengteelt maïs-zonnebloem, die zal geoogst worden als silage. Het perceel kadert in een proef die bekijkt wat de invloed van zonnebloem is op de melkprestaties en de vetzuursamenstelling.

Over de boer

'De Witte Liereman' werkt sinds 2017 volgens de principes van biologische landbouw. Het is een bedrijf met een familiaal karakter dat een nieuwe generatie ziet intreden. 

  • 60 Fleckvieh melkkoeien
  • 40 ha land
  • Teelt van glasklaver, kruiden, granen, méteil, maïs en een mengteelt met zonnebloem. 
  • Bijzondere aandacht voor een gezonde bodem, goede samenwerking tussen landbouw en natuur en regionale (kracht-)voeders. 

Programma en focus

Deze bedrijfsrondleiding gaat door op 24 september bij de Witte Liereman (Lage Mierdse weg 21, 2360 Oud-Turnhout). We starten om 13u en eindigen om 15u30u.

Naast een rondleiding door het bedrijf zelf, geeft adviseur Wim Govaerts extra toelichting over hoe je met een doordacht grasklaver gebaseerd rantsoen een goede balans kan vinden tussen de productie op het land en bij de koe, met aandacht voor rendabiliteit van het bedrijf. 

Info en inschrijven

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dat kan via deze link. Voor verdere vragen kan je terecht bij sander.van.haver@boerenbond.be of op 0470 26 66 60.