4 juni, inspiratietoer biologisch zachtfruit

4 juni, inspiratietoer biologisch zachtfruit

Omschakelen naar biologische fruitteelt gaat gepaard met tal van uitdagingen. Een eerste vereiste in het omschakelproces is dat de geïnteresseerde fruitteler weet wat hem/haar te wachten staat. We bezoeken daarom twee zachtfruitbedrijven in West- Vlaanderen waarvan de bedrijfsleiders kozen voor een biologische aanpak. Wat motiveerde hen tot deze keuze en wat houdt deze biologische aanpak juist in? Kom er meer over te weten tijdens deze inspiratietour!

Frambiosa y Besos

Op een oppervlakte van 1.25 ha teelt Wim Vandenberghe sinds 2010 biologische frambozen, stekelbessen, rode, witte, zwarte bessen en bramen. Hij verkoopt ongeveer 80% vers en een groot deel hiervan wordt verkocht in de hoevewinkel. Een ander deel gaat naar bakkers, restaurants, B&B’s in de omgeving. Tenslotte gaat een deel van de verse oogst ook via 2 verdelers naar toprestaurants in Brugge, Brussel en Rijssel.

Pur Fruit

Pur Fruit is het biofruitteeltbedrijf van Nele Deweirdt en Bart Van Parijs. Op het 12 ha grote bedrijf kan iedereen zelf zijn fruit komen plukken. Het aanbod bestaat uit blauwe, rode, witte en zwarte bessen, kersen, kruisbessen, frambozen, druiven, bramen, vlier, noten, appels, peren, pruimen… De pluktuin is een succes en het volume aan zelfgeplukt fruit is stilaan dat van de verkoop aan biologische groothandelszaken aan het overstijgen.

Programma

07.00 Vertrek bus carpoolparking Lummen (Zes septemberstraat 1, 3560 Lummen)
10.00 Bezoek aan Frambiosa y Besos
12.30 Verplaatsing + lunch
13.30 Bezoek aan Pur Fruit
16.00 Vertrek terug richting Lummen
19.00 Voorziene aankomst carpoolparking

Inschrijven

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht. Dit kan via www.innovatiesteunpunt.be/kalender, info@innovatiesteunpunt.be of 016/28.61.02.

Meer info?

Contacteer Eveline Driesen (0494/71.22.07 of eveline.driesen@innovatiesteunpunt.be)

Organisatoren

Deze activiteit is een organisatie binnen het project ‘Bio-scope Limburg’ een gezamenlijk initiatief van Innovatiesteunpunt, Boerenbond en Bioforum Vlaanderen met de financiële steun van Europa, de Vlaamse Overheid en provincie Limburg.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.