16 september: Bio-bedrijven op 'Dag van de Landbouw'

16 september: Bio-bedrijven op 'Dag van de Landbouw'

Op zondag 16 september organiseren Boerenbond en Landelijke Gilden naar jaarlijkse traditie hun Dag van de Landbouw. Dag van de Landbouw wil iedereen de kans geven om een kijkje te nemen achter de schermen van de hedendaagse land- en tuinbouw. Zo kan je je een beeld vormen van de verschillende productieprocessen, de manier van leven en de hedendaagse werkwijze op de boerderijen. Ook dit jaar kan je er terecht bij enkele bio-boeren. Een overzicht:
 

 • Antwerpen
  • Mark en Ann Vanlommel-De Wilde in Ranst. Nadat ze 15 jaar actief waren geweest in de traditionele landbouw, zijn Mark en Ann in 2016 met ‘Het Groentegenot’ gestart. Op dit CSA-bedrijf (community supported agriculture) kan je zelf je biologische groenten komen plukken.
    
 • Limburg
  • Robby Kelchtermans in Herk-de Stad. Het Blokhuis is een CSA-hoeve met onder andere een biologische zelfoogsttuin. Samen met een aantal collega’s zaait, plant en onderhoudt Robby de grote moestuin. Hij kweekt groenten maar ook fruit en snijbloemen.
    
  • Erwin en Bieke Mertens-Yperman in Dilsem-Stokkem. Stichting Ommersteyn is actief als zorgboerderij in Dilsen-Stokkem. Een 30-tal personen die in de gewone werk- of leefsituatie moeilijk functioneren, komen hier regelmatig meewerken. Er worden een 500 tal geiten gehouden voor de heerlijke en gezonde geitenmelk. De dieren worden gevoederd met biologische grasklaver, maïs, granen en voederbieten van eigen akkers.
    
 • Vlaams-Brabant
  • Filip en Pips Luppens in Overijse. Filip en Pips Luppens zetten in 1978 de activiteiten van de coöperatieve vennootschap ISCA voort. Eerst werd een wijnkelder uitgegraven en later kwam er een winkel met ontvangstruimte. De oude druivenserres werden gerenoveerd. In 2000 kwam er een computergestuurde klimaatregeling en schakelden ze over naar de bioteelt. Sinds 2003 verkoopt dit bedrijf de ‘Soniëndruiven’, met het biogarantielabel.
    
  • Koen Tierens en Inge Vermeesch in Kampenhout. Koen is een echte boerenzoon. Via een omweg bij twee tuinbouwtoeleveranciers, Agrofino Products en PeltrAcom, kwam hij in 2007 terecht bij dé sierteelt en groenfederatie AVBS. Na vijftien jaar begon het echter geweldig te kriebelen om weer zelf op dat land te staan. Daarom besloot hij in 2016 om de oogsttuin de Plukheyde uit te bouwen als CSA-boerderij.