Luister naar de podcast 'Stappen naar bio'

Luister naar de podcast 'Stappen naar bio'

Zes ondernemers nemen ons mee in de stappen die zij gezet hebben in de omschakeling naar bio. Wat motiveerde hen en met welke knelpunten kregen ze af te rekenen? Je ontdekt het in deze inspirerende podcastreeks voor toekomstgerichte ondernemers. 

 

 

 

 

In 2023 werd in Vlaanderen het nieuw Strategisch Plan Bio van kracht. Deze lokale vertaling van de Europese Farm to Fork strategie bepaalt het beleid rond biologische voeding in Vlaanderen voor de volgende vier jaar. 5x5% is het streefdoel. Dat wil zeggen: tegen 2027 bevatten de winkelkarretjes van consumenten 5% bio, is 5% van het Vlaamse vlees en zuivel bio, bestaat overheidscatering voor 5% uit bio, heeft 5% van de landbouwbedrijven een biolabel en is 5% van het landbouwareaal bestemd voor biologische productie. Geen kleine ambities, maar hoe begin je als ondernemer met bioproductie?

  • Komt er veel administratie bij kijken?
  • Hoe zit het met de certificering?
  • Kan je zomaar bio verwerken op een plek waar je ook niet-bio produceert?
  • Is bio commercieel gezien wel interessant?

Allemaal belangrijke dingen om uit te zoeken voor je de stap naar bio zet. Wij deden alvast wat opzoekwerk en legden deze vragen voor aan zes ervaringsdeskundigen.

 

Deze reeks vertelt het verhaal van 3 landbouw- en 3 voedingsondernemers die in een niet zo ver verleden de stap naar bio hebben gezet.

 

Beluister hier de podcast op Spotify >

Beluister hier de podcast op Apple Podcasts >