(Biologisch) pluimvee houden als neventak: tips en voordelen

(Biologisch) pluimvee houden als neventak: tips en voordelen

Beluister de ervaringen van Justine en Wieland en lees enkele nuttige tips

Steeds meer zien we land- en tuinbouwers die met kleinschalige pluimveehouderij starten als nevenactiviteit op hun bedrijf. We bezochten Wieland en Justine van bioboerderij 't Goede Ter Heule om hun ervaringen rond kleinschalige pluimveehouderij te beluisteren en geven je ook nog enkele interessante tips.

7 tips

  1. Start kleinschalig
    Start klein op maat van je afzet en laat de productie mee groeien met de vraag. Zo geef je jezelf de tijd om stapsgewijs ervaring op te doen en betaal je niet teveel “leergeld”. Maar, reken vooraf goed door naar welk minimumaantal pluimvee je zou moeten gaan om aan deze neventak op je bedrijf werkelijk iets te verdienen.

  2. Bereken wat het je extra zal kosten
    Een economische doorrekening van deze neventak maakt het mogelijk om de juiste vraagprijs voor je product te kennen. Die kan variëren t.o.v. de prijs bij collega’s, afhankelijk van jouw bedrijfsspecifieke situatie.

  3. Maak een goede inschatting van de tijdsbesteding
    Bekijk of dit past in jouw dagelijkse werkplanning. Vleeskippen houden gebeurt in rondes van een aantal weken en kent dus periodieke arbeidspieken. Legkippen houden kent minder arbeidspieken maar is wel jaarrond een dagelijkse activiteit.

  4. Kies voor een arbeidsvriendelijk systeem
    Laat je inspireren door collega’s die al een weg hebben afgelegd in kleinschalige pluimveehouderij.
  5. Diversifieer in je aanbod
    Klanten met interesse in eieren hebben misschien ook interesse in vleeskippen. Of wie weet zelfs in parelhoenen of kalkoenen tijdens feestelijke periodes. Zo kan je per bestaande klant meer omzet genereren.
  6. Zorg voor meerwaarde
    De hedendaagse klant is geïnteresseerd in een product met een duurzaam en correct verhaal. Kies eventueel voor een meerwaardeproduct door bijvoorbeeld de vereisten te volgen van het biologische label, een regionaal label, of een specifieke manier van huisvesting of voederen.
  7. Informeer je goed
    Informeer je vooraf goed over de wetgeving rond het houden van pluimvee, het verkopen van eieren of vlees en het eventueel verwerken van producten. Dit is strikt gereglementeerd. Enkele interessante linken:
    1. Leghennen
    2. Vleeskippen
    3. Via Steunpunt Korte Keten kan je informatiesessies volgen over de wettelijke vereisten die gepaard gaan met deze neventak (o.a. vereisten FAVV)

De voordelen 

  1. Een (kleine) dierlijke tak op het bedrijf kan een meerwaarde betekenen op het vlak van bedrijfseigen mest, op maat van de nutriëntenbehoefte van je plantaardige takken.
  2. Een systeem met roterende uitloop heeft het voordeel dat het pluimvee continue vers groen ter beschikking heeft. Ook kan het pluimvee zo een plaats krijgen in de teeltrotatie op je bedrijf, door ze bijvoorbeeld te huisvesten op de grasklaver-percelen.

Ga je voor een roterend systeem?

Een roterend systeem kan met behulp van een mobiele stal. Er zijn verschillende modellen op de markt (Wijkamp, Huehnermobil, …) , maar je kan dit ook zelf bouwen mits wat technische vaardigheden. Bovendien kan je VLIF-steun aanvragen indien je zo’n stal aankoopt (tot 30%). Voor korte periodes, zoals in het geval van vleeskippen, kan je ook werken met verplaatsbare tunnels.

Meer info?

Heb je vragen over de opstart van een kleinschalige pluimveetak op je bedrijf of de omschakeling van zo’n pluimveetak naar biologische productie, neem dan contact op met onze collega Sander Van Haver.